Dag 5 – De Borobudur

2 augustus. Om 5:45 gaat de wekker zodat we vroeg bij de Borobudur kunnen zijn. Niet iedereen heeft goed geslapen. Amber en Patty waren veel wakker.

Bij het openen van de gordijnen is er een school. Er komen jonge kinderen aan, en oudere kinderen met brommers. We kijken uit op een soort mini arena, de aula van de school. Er hangt een smogachtige mist waar de zon doorheen probeert te schijnen, en je ruikt een brandgeur. Dit komt doordat op veel plekken vuil langs de weg verbrand wordt. Afhankelijk van de weersomstandigheden blijft het hangen en dan ruik je het goed.

Om 7:00 staat ons Indonesische ontbijt klaar met sambal, bami en het hele ratteplan. Dag twee Indonesisch ontbijt, wat mij betreft een blijvertje.

Om 7:30 worden we begroet door Harry en Danny. Vandaag is Danny onze gids. Kleine domper: we kunnen bij de tempel niet naar boven. Sinds COVID zijn de trappen nog dicht en we konden nu alleen rond de tempel lopen. We hadden ons niet beseft dat we pal voor de ingang van de Borobudur sliepen. We waren zelfs gisteren al langs de ingang gelopen.

Danny, die hier ook de Dalai lama heeft ontmoet en Richard Gere heeft rondgeleid, wist alles te vertellen over de tempel. Over de Merapi vulkaan die de tempel in as legde. De restauratie door de Nederlander van Erp. Maar ook over het boeddhisme hoe je van verlangen (niveau 1) naar perfectie gaat (niveau 10) en de lagen van de tempel. En wat de Boeddha’s uitbeelden met hun gezicht of handen.

Hé kijk, iemand staat de tempel water te geven!

Overal klonk de Gamelan door de speakers. We kregen ze ook te zien, en zouden er later veel meer te zien.

En Danny spreekt een klein woordje Nederlands, dankzij zijn broer die heeft lang in Utrecht gewoond heeft.

Eigenlijk lekker dat het nu verder niet open is, heerlijk rustig. Wel sneu voor alle verkopers van de marktkraampjes bij de uitgang want er zijn nauwelijks klanten.

Op mijn vraag hoe het nu is om op deze mooie plek te wonen, stelt Danny voor om een village tour te doen, net buiten de stad. Per fiets of per paard en wagen.

Democratisch werd per paard en wagen gekozen. Danny moet wel nog even wat dingen regelen. Dus we lopen terug en wachten bij het hotel. Onderweg zien we alweer de eerste foodscooters richting de ingang van de tempel rijden.

Na een uurtje verschijnt Danny met de paardjes. Een bijzondere rit, buiten de gebaande paden.

We zijn bij een tofoe fabriek geweest (primitief is een understatement) en bij een pottenbakker waar we zelf ook konden proberen. De kunstwerken worden morgen bij het hotel afgeleverd.

We kregen daar ook thee met bruine palmsuiker en cassave chips. En hoewel een witte kat de show steelt, stalen wij zelf de show voor de aanwezigen in het dorp. Het werd steeds drukker met inwoners die al lange tijd geen toeristen meer gezien hadden.

Verderop naar de paddenstoelen boerderij waar zijn dochter ook werkt. daar worden paddenstoelen uit gekweekt maar ook gefrituurd. We hebben 2 pakken gekocht, oesterzwam en oor… nogwat. Super lekker in ieder geval. Hier gaan we in Nederland ook nog eens naar op zoek.

Op de weg terug vertelt Danny over hoe de scholen werken, eigenlijk best vergelijkbaar met ons. Wel draagt iedereen een uniform zodat iedereen gelijk is. De bovenkant is altijd wit. De broek/rok is blauw/groen/rood afhankelijk van of je onderbouw, bovenbouw of middelbare school zit.

Dit was echt een top dag!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *